Slachtofferhulp Nederland start donderdag een nieuwe campagne om het aantal kwetsende berichten op social media over verkeersongevallen, misdrijven en rampen te bestrijden.

Het gaat onder meer over reacties onder berichten van bijvoorbeeld een dodelijk verkeersongeluk (“hij is vast dronken geweest”) of aanranding (“wie fietst er dan ook op dat tijdstip alleen over die donkere weg?”).

Volgens bestuursvoorzitter Rosa Jansen is er een toename van het aantal kwetsende uitingen via sociale media: “Wij krijgen steeds vaker vragen van slachtoffers en nabestaanden over hoe zij met social media moeten omgaan. De snelheid, het bereik, de anonimiteit en de onuitwisbaarheid van informatie creĆ«ren een eigen dynamiek.”

Slachtoffers kunnen van deze reacties last ondervinden tijdens hun verwerkingsproces. Vaak gaan ze twijfelen aan zichzelf en voelen ze zich niet gehoord. Steeds vaker zien we dat Instagram volgers of Facebook gebruikers kwetsende reacties onder nieuwsberichten plaatsen.

De online campagne wordt komende weken gevoerd via advertenties op social media.